Tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers

De onzekere tijden zetten zich helaas voort. De Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) is vooralsnog niet opengesteld. Wel zijn er gemeentelijke regelingen waar de aanvraag alvast ingediend kan worden en kan er op verzoek eventueel een voorschot worden verstrekt. Wij informeren jullie als volgt.
 
Tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers
De regering heeft uitgesproken de zelfstandig ondernemers te ondersteunen, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Het kabinet komt daarom met een tijdelijke regeling voor 3 maanden. Als zelfstandig ondernemer met financiële problemen kan je hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente waarin je als ondernemer bent gevestigd. De aanvraagprocedure en aan te leveren informatie is echter per gemeente verschillend.
 
Ook de Gemeente Den Haag heeft de tijdelijke inkomensondersteuning opengesteld voor Haagse zelfstandig ondernemers (ook zzp'ers), die financieel in de knel komen door de coronacrisis. Je kunt ook gebruikmaken van deze regeling als je vanuit een BV of VOF je onderneming drijft. In het geval van een BV moet je in dat geval een directeur grootaandeelhouder met volledige zeggenschap zijn.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW-regeling)
Momenteel is het nog niet mogelijk om hiervoor een aanvraag in te dienen. De exacte datum waarop dit wel kan wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. De regering heeft aangegeven dat het in de loop van aankomende week mogelijk wordt om hiervoor een aanvragen in te gaan dienen. Wij zullen jullie dan ook direct informeren.
De periode waarover je tegemoetkoming kunt krijgen, hangt niet af van deze datum. Omzetverlies vanaf 1 maart 2020 komt in aanmerking voor deze regeling. Verder is bekend gemaakt dat voor de aanvragen geen eHerkenning of andere vorm van authenticatie en autorisatie nodig is. Dit is positief. De aanvraag kan ingediend worden met het loonheffingsnummer.

Door drs. Arlo van der Meer RA RV op 27/03/2020

Overige nieuwsartikelen