Fiscale voordelen elektrische auto vanaf 2019 beperkt

Wacht niet te lang indien u van plan bent een elektrische auto aan te schaffen. De fiscale voordelen voor de volledig elektrische auto worden vanaf 2019 beperkt. Is de aanschaf van een elektrische auto met een nul-emissie nog wel fiscaal aantrekkelijk voor u?

Bijtellingspercentage

Het standaardbijtellingspercentage voor de zakelijke auto is op dit moment 22% van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto wordt een korting verleend, waardoor het bijtellingspercentage effectief maar 4% bedraagt. Vanaf 2019 wordt het bijtellingspercentage beperkt voor volledig elektrische auto’s met een catalaguswaarde boven € 50.000. Hierdoor wordt de bijtelling een gecombineerd bijtellingspercentage, bestaande uit 4% tot een cataloguswaarde van € 50.000 en 22% over het meerdere. Ondanks deze verhoging blijft een volledige elektrische auto nog steeds gunstige t.o.v. andere auto’s. Vanaf 2021 is het standaardbijtellingspercentage van 22% ook van toepassing voor de volledig elektrische auto. Indien u voor 2021 een elektrische auto aanschaft blijft het 4% bijtellingspercentage gedurende 60 maanden van toepassing.

Milieuinvesteringsaftrek

Het RVO(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft een positieve lijst gepubliceerd van elektrische auto’s waarvoor het bijtellingspercentage van 4% geldt. Voor de investering in een volledig elektrische personenauto kunt u (MIA) milieuinvesteringsaftrek claimen. Over de aanschafwaarde met een maximum van € 50.000 heeft u recht op 36% MIA. Dat betekent dat in het jaar van aanschaf de extra aftrek kan oplopen tot € 18.000.  

Bpm en motorrijtuigenbelasting

Bij de aanschaf van een auto moet u bpm betalen, het tarief van de bpm is afhankelijk van de CO2-emissie. Voor volledig elektrische auto’s blijft de vrijstelling van bpm en motorrijtuigenbelasting in ieder geval bestaan t/m 2020.  

Overige nieuwsartikelen